Quantcast
Channel: Nostalgimacken
Viewing all 1964 articles
Browse latest View live

Pvrbtgbil 9032

$
0
0

Krångligt namn men en elak liten valp som hävdade sin plats i historien, så här är den pansarvärnsrobotterrängbil 9032 MT, med plats för en förare och en passagerare och fyra Bofors Bantam robotar.

 

Tänk när vi cyklade runt med grg på ryggen eller hängande i remmen på magen vid skogspromenaderna......

 

Ja man minns verkligen sina turer i och bakom en traktor, tolkande på cykel i ett rep......ja nu kom vi ifrån robotbilen men visst får man minnen av sin militärtjänst när man ser fordon på dylika. 




Räddningsbart

$
0
0

Tänk så synd att ingen räddade denna till eftervärlden, tänk bara på hur vanlig Volvo Starke var på vägarna men som bärgningsbil så var den inte fullt lika vanlig då den i många fall var i klenaste laget för dom tunga jobben men vi tar oss en närmare titt på denna pärla som utav någon anledning hamnat på skrotgården, ja för även bärgningsbilar kan till slut hamna på skroten dit dom själva har dragit flera av olycksbilarna genom åren.


Vi börjar med chassit som troligtvis är en Volvo L375 årsmodell 1954-60 med en dieselmotor D47:a och därigenom en medelstor lastbil eller så kallad universallastbil för många olika ändamål från lätt distributionskörning till tung anläggningskörning.

 Radionumret 129 indikerar att den rullat i eller omkring Stockholm.

Vi går vidare till bärgningsaggregatet tillverkat av Ekå, ett så kallat underlyftssystemet där aggregatet lyfter upp den havererade bilens fram eller bakaxel för färd till verkstad eller skrot.

 

Se mera om detta här:

http://www.tow.se/eka/eka000.htm

Bara aggregatet hade varit värt att spara på då det är historik viktig del i utvecklingen men sist men inte minst skåpet, denna pärla som på ett smakfullt sätt ramar in allt som bärgningspersonalen behöver ha med sig ut på uppdragen och som så elegant anpassats till formen på fronten på Starken.

 

Visst är det synd att den inte bevarades och fotografiet är taget 1978 och för den uppmärksamme så syns det att aggregatet hade två lyftkolvar precis som Bojen, den Olof Ekegård (Ekå) visste hur man skulle tillverka snygga och funktionsdugliga bärgningsbilar.

 

Som sagt det har funnits många bärgningsbilar genom åren och vissa av dom borde faktiskt bevarats. 

 

Bärgar Pelle hade också en Volvo Starke bärgningsbil med Ekå aggregat  men den byttes ju ut emot Bojen då bärgar Pelle ansåg att Staken inte riktigt räckte till...det gjorde Bojen med råge.

Foto AW 1978

 


Cykeln

$
0
0

Denna makapär som skapades ur ett behov att ta sig från punk A till B...kanske till och med C och givetvis D.....som bara måste besökas.

Tänk att Antikmagasinet ÄNTLIGEN har satt fokus på dessa tvåhjulingar och vill du få en glimt av programmet se här:

http://www.svt.se/antikmagasinet/se-program/antikmagasinet-sasong-8-avsnitt-2?autostart=true


Jag har ju självfallet ett intresse för cyklar och gillar dom där lite äldre gärna med ballongdäck.......tvåväxlat med baktramp........eller varför inte en racer med Simplexväxlar...dregelvarning utfärdas....

Så njut av dessa cyklar...skaffa en cykel som passar just dig för du kommer inte ångra dig, du kommer att bli vältränad, nöjd och få gratis underhållning endast driven av din egen pedalkraft.

Cykelnörd....jag inte då...ooops! Aha sa någon Campagnolo? jag lystrar direkt!!

Man sa i programmet att man gärna ska personifiera sin cykel....Nostalgimackens cykel är just min egen skapelse.

Simona Bava var ju gäst i programmet, spana in hennes företag.

http://bavabici.com/

Man bara suckar

$
0
0

Tänk om denna överlevt, vilken vacker vagn och då bärgningsvagnen rullade i Växjö så var den ju nästgårds och intressant för oss smålänningar.

Vagnen hade ett Tranåsaggregat och var en Scania-Vabis L65:a från det gyllene året 1955.

Jag har en exakt likadan saftblandare i gömmorna och spana in takskylten, vilken unik form.

Kalmar kulturstaden........

$
0
0

Är Kalmar en kulturstad?, en stad som vårdar sitt förgångna och fångar sitt arv till eftervärlden under vingarna?

På dom frågorna skulle jag svara ett bestämt NJAE........för trots q märkning, k-märkningar och en länsstyrelse som borde bevara ett Kalmar med stil och finess så styr marknadskrafterna med skrämmande järnhand Kalmars framtid som en stad värd att besöka för turisterna.

Varje stad i världen har sina egenheter, sin stil av byggnation, sina värderingar på hur en stad ska se ut men dom styrande i Kalmar har verkligen inte lärt sig något alls av föregångares felsteg i rivningshysterien.

Tänk bara på Domushuset där dom styrande och kapitalstarka i Kalmar på alla sätt försökte köpa loss Kullzéns syskonens hus som överlevde rivningsvågen och nu står som en stolt del av gatubilden mitt i Kalmar mellan "moderna" varuhuskomplex.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu rivs det återigen i Kalmar, mitt i centrum för att bereda väg för nya hus...den så kallade framtiden som innebär att man i Kalmar kan blunda för historien och helt strunta i länsmuseet som ska värna om Kalmars unika byggnader och historia.


Vad vill man då bygga i Kalmar?.....jo svarta, vita lådor med gigantiska panoramarutor, glas och metallfärgade byggnader, höghus av  turning torso modell, det ska vara hypermodernt..fräscht...snyggt inga vackra fasader i trä, utan Kalmar ska ta efter varenda stad och bygga nya vita hus med gråa och svarta nyanser stöpta i samma form oavsett vilken stad dom byggs i.


Kan Kalmar sen hävda att dom är en stad värd att se?, hur många turister ställer sig och tittar ut över Varvsholmen och njuter?


Och vilket hus/byggnad blir nästa att rivas?, tripp trapp trull? domkyrkan? eller kanske rent av slottet?

 

För hur kan man vara säker på att husen är skyddade från rivning när skyddade hus plötsligt blir lovligt byte.


Men vi får väl acceptera att Kalmar är en förlorad stad som snart är det nya utseendets metropol, frågan är ju bara är vi med på det tåget? och är detta verkligen det som turisterna reser hit för att se?.

Låt mig tvivla.

Detta hus är idag ett minne blott...........trots skydd och åsikter från länsmuseet.

http://www.kalmarlansmuseum.se/byggnadsvard/projekt/maltaren/

Den lokale byggherren hävdar att rivning är det enda alternativet för huset ...varför köper man då hus/fastigheter i det kulturrika centrala Kalmar?, det luktar lite unket om detta och det är inte huset som luktar.



http://www.barometern.se/nyheter/kalmar-har-chansen-kulturhuvudstad-2014/

http://www.barometern.se/kalmar/protesterna-hjalpte-inte-nu-rivs-iogt-huset/






http://nostalgimacken.blogspot.se/2010/03/antligen-nagon-som-forstar.html

Absolut fläckfritt.......

$
0
0


Du.... glöm vanish..oxi .action.....multi........vad det nu heter  eller Silly BANG=)............och vad dom nu heter alla mirakelmedel som reklamen vräker ut över oss för här kommer det enda rätta...en nyckel till allt.

Så har du en fläck som du finner ytterst irriterande och skapar oro för dig så heter det ju att det ska gå att få bort även med väteperoxid....hmmm handskar på=)

Och här är vi ute efter fläcknummer 40...och vad kan det vara..? 

Hektografbläck......låter svårt att "trolla" bort men här i denna lilla hjälpreda finns hjälp att få även för den mest handfallna.

 

 

 

Så då vad det väl bara att gå ut och skita ner sig då...hmm...... undrar om det står hur man får bort svetsfläckar?

Aha.... nr 15 Tackar=)

Hmmm.....nr 59 pipolja?,  Anilin? nr 2....hälsovådligt som fasen...eller? ska man verkligen försöka få bort fläcken eller klara livhanken istället.

 Som scouten säger ALLTID REDO....

 

Stockholmutställningen 1930 Zeiss planetarium

$
0
0

Vi siktar in oss på Zeiss planetarium och stellarium som byggdes upp inför  Stockholmsutställningen 1930, där man kunde beskåda och studera norra stjärnhimlen.

Här följer en bildkavalkad på byggnaden och sista bilden är från 1931 då byggnaden revs.


 

Efterlysning

$
0
0

Är det någon som kan placera dessa bilder i tid, plats och rum?, dom kommer ur en anonym pärm så det finns inga ledtrådar mer än registreringsnummer från E-län.


Någon kanske känner igen någon person eller plats, hör av Er.

Jo förresten.....när vi nu behandlar gamla fotografier

Har du historier eller bilder att dela med dig av hör av dig till:
http://www.afbild.se/anekdot/

http://www.afbild.se/anekdot/blogg-folkets-minnen/ 

Kalmar stad då det begav sig.

$
0
0

Som ett led i den allmänna folkbildningen så visas här två bilder hämtade från Kalmars gator då trafikbilden förgylldes av vackra röd/krämgula bussar på det glada sextiotalets första år.

Och chansen att få se en rälsbuss fortfarande fanns på Kalmar station.

 

 

 

Dansafton i Kalmar och lite lek..eller bägge?

$
0
0

För dom som så att säga bemödar sig utöva den nobla sysselsättningen som i allmänt tal kallas dans så kan man ju inte låta bli att nämna att dansstället nummer ett...ja tjata lagom om Masten=).....är och förblir Sandra i Kalmar eller kanske hellre Witten ja hotellet då alltså, iallafall om man ska tro reklamen för i afton var det dans på Witten..............

Hade man verkligen sådana klänningar och smoking på dansen?....på Masten hade man väl skinnjacka eller möjligtvis jeansplagg...

Spana historiken om hotell Witt
http://nostalgimacken.blogspot.se/2013/04/hotell-witt-kalmar.html

Efter dansen så blev dom dansanta lite trötta i benen och kunde då vila ut i äkta sängar från Eken.

Och för dom små fanns det också lite dansinspirerat då Skälby bjöd på lekafton för dom små liven.....fast då var det nog inte så sen utetid för just dom aktiviteterna.


En rätt liten......

$
0
0

Kvällens projekt startades lite trevande men visst ser man formerna, och allt ska sen så att säga formas till en? ja vi är inne på femtiotalet kan vi nämna.

 


Leo Lammertz nålar

Elektrolux Assistent

$
0
0

Vem vill inte ha en assistent i köket? ja eller hjälpreda då alltså, ja då tar vi och spanar in hur den fungerar för den kan ju nästan fixa allt i köket, ja kanske inte koka eller steka men nära på.

 

 


Södra Kärr

$
0
0

En av många dansbanor där folk från närmste och yttre bygden kunde samlas och unna sig en stund förnöjsamhet.

Nu finns den kvar dock nästan helt bortglömd för allmänheten och definitivt inte dansvänlig då den gamla träbanan numera är borta och stenarna är det enda som påminner om det som var en gång, tänk alla glada skratt, tillrop och blivande fästfolk men säkerligen ett och annat gruff bakom scenen.

Scenbyggnaden står kvar i ett envist försök att påminna omvärlden om vilken viktig del den hade för folket i Torsåsbygden.


Projekt ?

$
0
0

Efter lite strulande så är frontpartiet klart och visst blir den stilig, och karossen kommer att bli väldigt lik ett annat tidigare projekt fast fordonet är mindre men fordonet var faktiskt 6,8 meter långt och 2,13 meter brett.

Vad det blir, det får framtiden utvisa.............



Fingerborg

$
0
0

Ibland kan man få funderingar över den mest banala tingesten och en fingerborg är väl något av det enklaste man kan tänka sig med ett klart användningsområde, men varför finns borgar som är platta i toppen?

 


En helt vanlig Mercedes...........

$
0
0

Tänk att det fanns företag som gjorde reparationer av fordon och lyckades få ihop dom igen med reparationerna där flera olika fordon satts samman för att återskapa en hel bil.


Man kan i sitt stilla sinne undra hur pass bra svetsningen var gjorda och man kan ju hoppas att dom inte punktsvetsat ihop framdelen och bakdelen.........men som sagt fordonet har förmodligen lämnat in handduken och skrotats för det är avregistrerat sen 2005 men i värsta fall så har den gått på export eller möjligtvis blivit reservdelsbil men hemska tanke att man kunde möta denna bil på vägen kanske till och med år 2004?!.....och hur många HPD bilar finns det där ute.

 

Just detta företag som förmodligen gjort denna "operation" var kända för just detta så troligtvis finns det fortfarande bilar kvar som en gång i tiden krockats, köpt in och sammanfogats till en bil.

 

Ja......... importbilar är ju ett problem som finns idag, men denna "bil" byggdes ihop runt 1982.

När man sen plockar fram dom moderna reguppgifter så blir man lite fundersam, inte ett ord om vad som hänt bara att det är en helt vanlig Mercedes 220 Diesel från det gyllene året 1977........ja men den är "renoverad" 1982 kan man ju påstå.

 

Registreringsnummer:CSU585
Fabrikat:MERCEDES BENZ 220 D
Färg:LRÖDFordonsslag:PB
Fordonsår:Fordonsslagsklass:I
Identifieringsnummer:12312610027841
Typgodkännandenummer:
Typgodkännandedatum:
Senaste EU-regbevis del 1:Nytt EU-regbevis del 1 är ej utfärdat, det gamla beviset är giltigt.
Senaste EU-regbevis del 2:Nytt EU-regbevis del 2 är ej utfärdat, det gamla beviset är giltigt.
Handelsbeteckning:
Upplysningar:
 



Fordonsdata
Fordonsstatus:Avregistrerad (2005-10-19)
Tillfällig registrering:Nej
Antal ägare:11Yrkesmässig trafik:Nej
Fordonet tillverkat:
Producentansvarig:
I trafik första gången i Sverige: 1977-10-10
I trafik första gången i utlandet: Import/införsel:Nej



 














Utmaning.........

$
0
0

Ibland får man allt visa var skåpet ska stå, ja för visst är det så att har man inte jobb så gör man sig........denna gång har man allt dykt i den djupa delen av Kalmarsund för det var väldigt vilket jobb man fick att få till skåpet men som sagt det är ju lite av utmaningen att få fram former som är individuella för varje projekt och här snackar vi om väldigt runda former både här och där....så en hel dags formande har alltså resulterat i detta.

Nåväl nu återstår endast lite småjobb...tydligen.........


F 12 i Kalmar

$
0
0

Tänk vilka fordon dom hade ute på flygflottiljen på den gamla goda tiden, och här har vi ett galleri på några av dom.

Kalmar Läns Livsmedel

$
0
0

Kalmar läns livsmedel ägdes av Kalmar Läns Slakterier ( KLS ) som grundades 1908 och Kalmar Läns Livsmedel bedrev detaljhandelsrörelse med butiker och ett tjugotal butiksbussar och verksamheten övertogs av ICA EOL 1971.



Följande artikel, som berör övertagandet av KLS butiker, är skriven av Arne Hultsjö och publicerades i ICA-nyheter 1970:44.

33 KLS-butiker till ICA-kedjan – 70 milj. omsättning

Kalmar Läns Slakterier överlåter successivt under januari–februari 1971 sin detaljhandelsrörelse – Kalmar Läns Livsmedel – till ICA-kedjan.


Uppgörelsen innebär att 33 butiker övertas av AB EOL, som överlåter dem till enskilda ICA-köpmän.


Det 20-tal butiksbussar, som också ingår i uppgörelsen och som framför allt betjänar glesbygdens befolkning, kommer att fortsätta i stort sett som under 1970. Överenskommelsen innebär även att butikernas service till slakteriföreningens medlemmar – jordbrukarna – i form av återtag av fläsk, styckning för frysbox etc inte kommer att försämras.

Kalmar Läns Livsmedel omsatte under 1969 i butiksrörelsen cirka 70 miljoner. Antalet anställda är ungefär 400. I flera fall kommer erbjudande om överlåtelse att lämnas till nuvarande butiksföreståndare. Samtlig personal, som berörs av uppgörelsen, kommer att erbjudas fortsatt anställning.

I anslutning till överlåtelsen av butikerna har avtal träffats om leveranser från Kalmar Läns Slakterier till ICA-kedjan.


Det innebär att alla leveranser av kött- och charkuterivaror från Kalmar Läns Slakterier till ICA-butiker i fortsättningen faktureras genom EOL-bolaget.


Därmed kommer dessa inköp att fakturerings- och bonusmässigt behandlas på samma sätt som sker enligt liknande avtal inom övriga delar av EOL:s verksamhetsområde.

– Det är en mycket omfattande överkommelse som nu kunnat träffas, säger EOL:s verkställande direktör Eric Öfverström till ICA-nyheter. Härmed har alla förhållanden reglerats, som under årens lopp varit föremål för diskussion mellan oss och Kalmar Läns Slakterier.

Genom att Kalmar Läns-butikerna nu övergår till ICA-kedjan kan resurserna på butikssidan samordnas, vilket möjliggör mera rationella och attraktiva ICA-enheter även inom denna del av landet.



– Vi har sett fram mot denna lösning av detaljhandeln i vårt område, säger ICA-sektionens ordförande Olle Nilsson, Oskarshamn.

Den är utomordentligt viktig både ur ICA kedjans och den enskilda handelns synpunkt. Vi får nu en enhetlig konkurrensbild mot Konsum och varuhusblocken genom rationellare enheter och bättre täckning.



En av dem som varit mest engagerade i förhandlingarna med Kalmar Läns Slakterier är direktör Olof Henningson, Eol. Det är slutet på förhandlingar, som sträcker sig långt tillbaka under 60-talet, berättar Olof Henningson.


Förhandlingarna intensifierades för något år sedan och har de senaste månaderna pågått nästan oavbrutet.


Och till sist premiär för nya projektet H 6283 som rullade som butiksbuss i och omkring Kalmar med omnejd.



Viewing all 1964 articles
Browse latest View live